Elektrik enerjisini, kimyasal enerji olarak depo eden ve ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza denir. Akü türleri ve kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
Akü istenilenden yüksek ya da düşük kapasiteli seçilmiş olabilir.
A) Akü araç elektrik tüketimi için yetersiz ise,
B) Akü araç için gerekenden fazla kapasiteye sahip ise,
Akülerin montaj adımları;
Not: Elektronik beyinli araçlarda akünün çıkarılışı, araçta kullanılan elektronik cihazların hafıza kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, akü sökülmeden önce ikinci bir akü veya özel bir cihaz yardımı ile enerji kesilmesi önlenmelidir.
Not: Not: Akü bağlantı kabloları gevşek bırakılır ise ark oluşturarak akünün patlamasına neden olabilir. Bağlantı kabloları çok sıkılır ise kutup başının kopmasına ya da kutup başı dip plastiğini açılarak asit sızıntısına neden olabilir.
A- Kutup başı kırıkları
B- Kutu kapak kırık ve çatlakları
C- Çift akü kullanılan araçlarda (24 Volt) Konvertör (Voltaj Düşürücü) kullanılmaması durumunda,
D- Seri başlı (24 V) veya Paralel başlı (12 V) olarak çift akü ile çalışan araçlarda; Akülerin herhangi birinden ayrı çıkış alınarak (Radyo, Teyp, vb..
şeyler için) akülerin şarj ve deşarjında dengesizleştirici sebep olması durumunda meydana gelen akü arızaları GARANTİ KAPSAMI DIŞINDADIR.
REGÜLATÖR & ŞARJ DİNAMOSU KONTROLLERİ
Yeni bir akümülatörü takarken veya arızalı bir akümülatör geldiğinde aracın akü ile ilgili elektrik donanımına bakın.
Araçta meydana gelebilecek en yaygın hata aşırı şarj veya eksik şarj etmedir. Alternatör çıkış voltajının normal bir akü ile ve tam gaz verirken Ca-Ca aküler için elektrik sisteminin sağlıklı çalışması için ideal voltajın 13,8 – 14,4 volt arasında olup olmadığını ölçün.
Ölçüm esnasında hata yapmamak için ölçüm cihazlarının kalibresinin uygun olduğunu kontrol ediniz.
KAÇAK AKIM KONTROLÜ
Pensampermetre akünün (-) kutbundan çıkan kabloya tutturulur. Kablodan geçen akım değeri, aracın sabit tüketimi (kaçak akım) değeridir.
Diğer yöntem, dijital voltmetre araç şase kablosu ile akü arasına bağlanır. Araçta bütün elektrik tüketicileri kapatılır, kaçak yoksa cihaz bir değer göstermez. Kaçak varsa 1-2V gibi bir değer gösterebilir.
MARŞ DİNAMOSU KONTROLÜ
Araç marşa bastığında, cihaz ibaresinin kaç Volt değerine düştüğüne bakılır ve not edilir.
Motor durdurulur.
Akü voltmetre cihazı ile yüke vurdurulur (yani 5-10 saniye marş butonu çevrilir). İbrenin kaç Volt değerine düştüğüne bakılır ve not edilir.
Önceki voltaj ile karşılaştırılır. İki voltaj değeri arasında büyük bir fark yoksa marş dinamosu normaldir, varsa Marş dinamosu arızalıdır, acilen değiştirilmelidir. !!!